Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Sezon na dynię nieubłaganie się kończy dlatego koniecznie wypróbujcie ten przepis, póki jeszcze jest szansa na kupno świeżej dyni.

Składniki: (10 porcji)

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej 
  • 1/2 szklanki erytrolu
  • 3 jajka 3 szklanki startej na dużych oczkach dyni
  • 1/3 szklanki oleju
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli 

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nastawić na 150 stopni C. Jajka ubić na puszystą masę, dodać słodzidło i dalej ubijać ok. 3min. Do masy małym strumieniem wlewać olej dalej ubijając masę mikserem. Mąki, cynamon, sól i proszek do pieczenia wymieszać w jednym naczyniu. Do masy dodać mąkę, dokładnie wymieszać, dodać skórkę z pomarańczy i dynię i znowu dokładnie wymieszać. Formę (u mnie tortownica 26 cm) Wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. piec w 150 stopniach C, przez 30 min (do suchego patyczka). 

W jednej porcji:

153 kcal B: 5g T: 10g W: 22g