
Ciasto dyniowe
Sezon na dynię nieubłaganie się kończy dlatego koniecznie wypróbujcie ten przepis, póki jeszcze jest szansa na kupno świeżej dyni.
Składniki: (10 porcji)
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki erytrolu
- 3 jajka 3 szklanki startej na dużych oczkach dyni
- 1/3 szklanki oleju
- starta skórka z 1 pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nastawić na 150 stopni C. Jajka ubić na puszystą masę, dodać słodzidło i dalej ubijać ok. 3min. Do masy małym strumieniem wlewać olej dalej ubijając masę mikserem. Mąki, cynamon, sól i proszek do pieczenia wymieszać w jednym naczyniu. Do masy dodać mąkę, dokładnie wymieszać, dodać skórkę z pomarańczy i dynię i znowu dokładnie wymieszać. Formę (u mnie tortownica 26 cm) Wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. piec w 150 stopniach C, przez 30 min (do suchego patyczka).
W jednej porcji:
153 kcal B: 5g T: 10g W: 22g
