Tagiatelle z sosem pomidorowym i soczewicą

Makarony potrafią mieć wiele twarzy, niewątpliwie najlepsze makarony jesteś wstanie zjeść we Włoszech. Zafascynowana tym krajem postanowiłam wprowadzić nieco włoskiej atmosfery do mojego domu i oto mamy! Choć ukochanego przez włochów masła w nim brak, to nadal jest pełne aromatu i bardzo pyszne.

Składniki na jedną porcję:

  • 30g makaronu pełnoziarnistego typu tagiatelle
  • 40g suchej soczewicy, lub 80g z puszki
  • 200g cukinii
  • ½ puszki pomidorów
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka tartego parmezanu
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeśli mamy suchą soczewicę to teraz jest moment na to by ją ugotować. Na zimną oliwę wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku. Gdy oliwa podgrzeje się, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, podsmażamy. Gdy cukinia jest zrumieniona dodajemy 1/2 zawartości puszki z krojonymi pomidorami i smażymy ok 5min. Po tym czasie dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę i jeszcze chwilę gotujemy. Na ugotowany makaron wykładamy sos z soczewicą i całość posypujemy tartym parmezanem.

Jedna porcja ma:

437 kcal B: 23g T: 14,7g W: 60,5g