Makaron w sosie jogurtowo-szpinakowym z wędzonym łososiem

Oto kolejna bardzo prosta i zarazem pożywna i smaczna odsłona makaronu. Jeśli jesteście fanami ryb i szpinaku to koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • 50g dowolnego makaronu
  • 100g wędzonego łososia
  • 150g cukinii
  • 2 garście świeżego szpinaku (może też być mrożony, wtedy przygotowanie dania zaczynamy od smażenia szpinaku z czosnkiem)
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • ½ kubka jogurtu naturalnego
  • 75g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na zimną oliwę dajemy pokrojony w plasterki czosnek. Gdy oliwa się rozgrzeje dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy, aż się zrumieni. Do cukinii dodajemy umyte i posiekane liście szpinaku. Całość dusimy kilka minut, aż cała woda wyparuje. Na koniec dodajemy wędzonego łososia, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem do gorącego sosu dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, wykładamy na makaron i posypujemy natką pietruszki.

W jednej porcji:

418kcal, B: 33g T: 22g W: 25g