
Oto kolejna bardzo prosta i zarazem pożywna i smaczna odsłona makaronu. Jeśli jesteście fanami ryb i szpinaku to koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 50g dowolnego makaronu
- 100g wędzonego łososia
- 150g cukinii
- 2 garście świeżego szpinaku (może też być mrożony, wtedy przygotowanie dania zaczynamy od smażenia szpinaku z czosnkiem)
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- ½ kubka jogurtu naturalnego
- 75g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na zimną oliwę dajemy pokrojony w plasterki czosnek. Gdy oliwa się rozgrzeje dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy, aż się zrumieni. Do cukinii dodajemy umyte i posiekane liście szpinaku. Całość dusimy kilka minut, aż cała woda wyparuje. Na koniec dodajemy wędzonego łososia, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem do gorącego sosu dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, wykładamy na makaron i posypujemy natką pietruszki.
W jednej porcji:
418kcal, B: 33g T: 22g W: 25g
