LECZO Z KURCZAKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Danie, które właściwie robi się samo i można go zrobić z wszystkiego. Idealne dla tych, co nie lubią zbyt długo przesiadywać przy garach, ale lubią dobrze zjeść. Jest to danie bardzo pożywne i rozgrzewające, a jego smak w głównej mierze zależy od nas samych. Może być pikantne lub nie, bardziej pomidorowe lub paprykowe, z ryżem/ kaszą lub makaronem, a niektórzy nawet jedzą go z ziemniakami lub pieczywem. Mamy wiele możliwości, a jedynie co nas ogranicza to nasza wyobraźnia.

Choć bardzo lubię pikantne dania to tym razem moja wersja jest nieco łagodniejsza, lecz to jej wcale nie umniejsza w smaku.

Składniki:

  • 1 papryka
  • 1 pierś z kurczaka
  • łyżka dowolnego oleju
  • 2 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 1/3 średniej cukinii
  • fasolka szparagowa (może być mrożona)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka
  • liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • szklanka wody
  • garść makaronu

Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek in kroimy w kostkę. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Na zimy olej wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, gdy olej będzie podgrzany dodajemy kurczaka i słodką paprykę mieloną i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy ok 5 min. Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i makaron i całość dusimy aż makaron i warzywa będą miękkie.

Wartość energetyczna: 414,74 kcal B: 33g T:15g W: 40g