
Danie, które właściwie robi się samo i można go zrobić z wszystkiego. Idealne dla tych, co nie lubią zbyt długo przesiadywać przy garach, ale lubią dobrze zjeść. Jest to danie bardzo pożywne i rozgrzewające, a jego smak w głównej mierze zależy od nas samych. Może być pikantne lub nie, bardziej pomidorowe lub paprykowe, z ryżem/ kaszą lub makaronem, a niektórzy nawet jedzą go z ziemniakami lub pieczywem. Mamy wiele możliwości, a jedynie co nas ogranicza to nasza wyobraźnia.
Choć bardzo lubię pikantne dania to tym razem moja wersja jest nieco łagodniejsza, lecz to jej wcale nie umniejsza w smaku.
Składniki:
- 1 papryka
- 1 pierś z kurczaka
- łyżka dowolnego oleju
- 2 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 1/3 średniej cukinii
- fasolka szparagowa (może być mrożona)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- słodka mielona papryka
- liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- szklanka wody
- garść makaronu
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek in kroimy w kostkę. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Na zimy olej wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, gdy olej będzie podgrzany dodajemy kurczaka i słodką paprykę mieloną i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy ok 5 min. Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i makaron i całość dusimy aż makaron i warzywa będą miękkie.
Wartość energetyczna: 414,74 kcal B: 33g T:15g W: 40g
