Muffinki jajeczne w trzech odsłonach

Muffinki jajeczne w trzech odsłonach

 

 

 

 

 

 

 

By nie wpaść w śniadaniową rutynę, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego niż wszech obecne omlety, owsianki, szakszuki czy kanapki. Na pozór by się mogło wydawać, że jest to pracochłonne danie, lecz nic bardziej mylnego, a sposobów na ich smak jest niezliczona ilość.

Oto moje 3 smakowe wersje jajecznych muffinek

NA SŁODKO

 

Muffinki jajeczne z gorzką czekoladą:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 mały banan
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 70%

Banana ugniatamy widelcem, czekoladę kroimy. Do miski dajemy wszystkie składniki, całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremek na muffinki i pieczemy 20 min w 180 stopniach.

452,45kcal, B: 19g, T: 25,7g, W: 40,3g

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

NA OSTRO 

Muffinki jajeczne z warzywami i chilli

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 małe pieczarki
  • 60g cukinii
  • 60g papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała papryczka chilli marynowana
  • sól, pieprz

Warzywa i grzyby kroimy, doprawiamy i podsmażamy na oleju. Jajko rozbełtujemy widelcem. Do rozmieszanego jajka dodajemy warzywa, mieszamy, a następnie przelewamy do foremek na muffinki. Pieczemy przez 20 min w 180 stopniach.

278,6 Kcal, B: 16,2g, T: 20g, W: 9,2g

 

 

 

___________________________________________________________________________

NA SŁONO 

Muffinki jajeczne z wędzonym łososiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50g wędzonego łososia
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • pieprz

Jajko rozmieszać widelcem, dodać kawałki łososia wędzonego, szczypiorku i doprawić do smaku pieprzem. Ponownie zamieszać. Masę jajeczną przelać do foremek na muffinki, piec 20min w 180stopniach.

225 kcal, B: 23,5g, T: 14g, W: 1g