Placuszki warzywne

Szukając inspiracji na kolejne przepisy, by urozmaicić diety moich podopiecznych powstały takie o to placuszki. Pełne aromatu kuchni bliskowschodniej, bogate w witaminy i co najważniejsze smaczne.

Składniki:

  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 2 jajka
  • 70g pomidora
  • 70g cukinii
  • 60g papryki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka oleju
  • 2 szczypty kurkumy mielonej
  • 2 szczypty kuminu rzymskiego
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Mąkę i przyprawy mieszamy, dodajemy rozbełtane jajka, całość dokładnie mieszamy, aż nie będzie grudek. Do masy z mąki i jajek dodajemy warzywa i znowu mieszamy. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, nakładając ciasto łyżką i z obu stron smażymy placuszki.

Całość ma:

450,7 kcal B: 21g, T: 21,1g, W:46,5g