LETNIE CIASTO Z RABARBAREM

LETNIE CIASTO Z RABARBAREM

Letnie ciasto z rabarbarem

To jest ciasto, które wyjdzie każdemu z racji na to, że nie jestem mistrzem wymyślania skomplikowanych potraw. Dlatego też to na początku zapowiadało się być totalną klapą, choć chęci było naprawdę sporo i może dzięki tym chęciom jednak wyszło. I nieskromnie powiem, że było naprawdę smaczne, nie za słodkie, lekko kwaśne.
Składniki:
Szklanka mąki pszennej
  •  Szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • Pół szklanki ksylitolu
  •  2/3 szklanki mleka owsianego
  •  2 małe jajka
  •  1 opakowanie suchych drożdży
  •  1/3 szklanki oleju
  •  2 łodygi rabarbaru
❗Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Suche składniki wymieszać w misce, dodać mokre, znowu dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i na górę poukładać obrany i pokrojony rabarbar.
Piec 30 minut w 175°C. (Do suchego patyka).