Deser ekspresowy.

Deser ekspresowy

Szybki deser na weekend? Nic prostszego, a każda wariacja tego przepisu będzie zaskakiwać smakiem na nowo.

Składniki na 6porcji:

  • 1/2 dużego kubka jogurtu greckiego
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 1 banan
  • Biszkopty (ok 18 sztuk) lub musli
  • 1/2 szklanki naparu kawy
  • Do wyboru: karmel z solą/ kajmak/ dżem porzeczkowy
  • Dowolne owoce do dekoracji, te z rodziny jagodowych nadają się idealnie

Jogurt grecki zmiksować z erytrytolem i serkiem mascarpone. Dodatkowo można do tego dodać ekstrakt z wanilii lub startą skórkę z pomarańczy. Banana kroimy na plasterki.

Do nie za dużych naczyń układamy warstwowe, pokruszone biszkopty, nasączamy je niewielką ilością kawy lub dowolnego soku, kolejno banany, krem z mascarpone, karmel, pokruszone biszkopty, kawa, banany, krem z mascarpone i karmel. Dekorujemy malinami/ truskawkami lub innymi dowolnymi owocami.

Jedna porcja to:

352 kcal, B: 6,3 g, T: 21,4g, W: 33,1 g