Gryczany chleb bezglutenowy

Piekliście kiedyś chleb? Dla mnie to zawsze była magia, którą ja nie do końca ogarniałam. Do czasu aż poznałam przepis na ten oto chleb! #bezglutenu więc idealny dla wszystkich tych, którzy z jakiegoś względu glutenu nie jedzą. Robi się go dość długo, bo aż 2-3 dni, na szczęście niskim nakładem naszych sił.

Składniki:

  • 2,5 szklanki kaszy gryczanej białej
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  •  szklanka dowolnych nasion

Na początek kasze dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na 48 godzin. Czasami warto przemieszać, z góry będzie tworzyć się zawiesina. Po tym czasie należy zblendować kaszę razem z wodą, UWAGA! Jeśli uznasz, że kasza słabo wchłonęła wodę, odlej trochę, zawasze gdy po zblendowaniu ciasto będzie za gęste, można dolać), dodaj sól, nasiona i całość dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. płatkami owsianymi (ja tak właśnie zrobiłam) formy wlewamy ciasto i odstawiamy na kolejne 8h. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, pieczemy przez 1,5 godz. Po upieczeniu studzimy chleb na metalowej kratce.