ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I KURCZAKIEM

Danie bogate w białko i duże ilości likopeny, który znajduje się między innymi w przetworach pomidorowych. Do tego szybkie i podbija podniebienia nawet tych najbardziej wymagających

 

Składniki:

  • 400g piersi z kurczaka
  • 2 kulki mozzarelli light
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebuli
  • 200g pieczarek
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,
  • 200g makaronu kokardki

Makaron gotujemy al'dente. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na zimną oliwę dajemy rozgniecione ząbki czosnku, gdy się nagrzeje dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy aż wszystko nieco się zrumieni, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, a na koniec pokrojoną w kostkę cukinię. Całość smażymy, aż wszystko będzie zrumienione. Dodajemy passatę pomidorową, przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.

Do naczynia żaroodporego dajemy ugotowany makaron, zalewamy sosem, z góry układamy plastry sera mozzarella. Pieczemy w 180 stopniach, przez 20 minut.

Całość ma:

496 kcal B: 54 g, T: 6,7 g W: 57,2 g