Zupa krem z pieczonej dyni z tymiankiem

Wariacji na temat zupy krem z dyni jest nieskończona ilość, jednak większość z nic bazuje na mleczku kokosowym i bardzo tajskich smakach, a ja chciałam spróbować czegoś, co nie wiązało by się z koniecznością kupienia dużej ilości produktów, których później pewnie bym nie zużyła.
Dlatego też zamiast curry i ostrej papryki postanowiłam dodać tymianem do mojej zupy i to był strzał w dziesiątkę! Ponieważ okazało się, że już taka po prostu upieczona dynia z tymiankiem jest pyszna i wtedy już wiedziałam, że zupa tez będzie pewniakiem.

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 mała dynia hokaido
  • 3 szklanki bulionu
  • ząbek czosnku
  • suszony tymianek
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina ostrej papryki (dla podbicia smaku)
  • plaster sera typu feta

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki, następnie kroimy w półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy dynię jedną łyżką oliwy i posypujemy tymiankiem. Dyni Hokkaido nie musimy obierać, ale ważne jest to by ją dokładnie umyć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termo obiegu, przez ok 15 min. aż będzie miękka, zrumieniona i lekko chrupiąca z zewnątrz. Tak upieczoną dynie przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy czosnek i ostrą paprykę. Całość blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z serem feta lub innym dodatkiem

Jedna porcja ma: 
273 kcal B:9,3 g,  T:14,6 g,  W: 32 g.