Makaron z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem, w sosie śmietanowym

 

Czy na diecie można jeść śmietanę? A owszem! Każdy z nas ma jakąś dietę, bo dieta to nic innego jak indywidualny sposób odżywiania i ośmielę się powiedzieć więcej, osoby na diecie redukcyjnej też mogą jeść śmietanę, bo tak naprawdę nie produkt, a ilość wpływa na naszą masę ciała.

Dlatego moja droga, mój drogi! Nawet jeśli się odchudzasz to spróbuj tego przepisu! na pewno nie pożałujesz.

Składniki:

🔸120g piersi z kurczaka
🔸5 pieczarek
🔸2 garście świeżego szpinaku
🔸2 ząbki czosnku
🔸2 łyżki śmietany 12%
🔸łyżka oliwy
🔸sól, pieprz
🔸słodka papryka w proszku
🔸Dowolny makaron ok. 30g.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na zimna oliwę dajemy posiekany ząbek czosnku, a następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka doprawioną słodką mieloną papryką i solą i pieczarki, chwilę podsmażamy. Na patelnię dodajemy posiekany szpinak, ja osobiście sama mrożę świeży szpinak, więc przed wyjęciem go z woreczka, łamię go, zgniatając worek z zawartością.
Gdy wszystko się nieco podsmażyć, dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do momentu zredukowania płynu. Na koniec dodajemy śmietanę, ok. 2 łyżek wody z makaronu, doprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z dowolnym makaronem/ ryżem/ kaszą.

W jednej porcji jest

567 kcal, B:40,4g, T:24,3g, W:51,4g