Sernik na zimno

Składniki na spód:

  • 200g herbatników bez cukru u mnie Sugar Free, f. Gullon
  • 100g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 3 opakowania Skyru
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/3 szklanki ciepłej wody (do rozpuszczenia żelatyny)
  • Truskawki do dekoracji

Ciastka kruszymy na jednolity proszek, do rozkruszonych ciastek wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masą wylepiamy tortownicę (23cm). Do kielicha blendera dajemy skyr, banana, ekstrakt waniliowy i erytrytol, wszystko dokładnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wlewamy do masy skyrowej i ponownie blendujemy. Masę skyrową wylewamy na nasz spód z ciastek. Całość odstawiamy do lodówki, aż masa skyrowa stężeje. Przed podaniem dekorujemy truskawkami.

1 porcja to (dzieląc ciasto na 8):

248kcal, B:9g, T: 13,6, W: 28g