Gnocchi z domowym pesto z rukoli

Składniki: 

  • 200g gotowych Gnocchi 
  • garść rukoli
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1/2 ząbku czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 100g pomidorków koktajlowych

Gnocchci gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do kielicha blendera dajemy rukolę, 1 łyżkę oliwy, ser parmezan, pestki słonecznika, czosnek i miksujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na pół i na rozgrzanej łyżeczce oliwy podsmażamy, aż się zrumienią. Do gorących, ugotowanych gnocchi dodajemy nasze pesto z rukoli i podsmażone pomidorki koktajlowe.